خدمات گفتاردرمانی آریان

گفتاردرمانی اوتیسم

 

گفتاردرمانی اختلال اتیسم

 

 

 

گفتاردرمانی اوتیسم چیست؟

 
گفتاردرمانی، اختلالات را که مربوط به زبان و ارتباطات در افراد هست را درمان می کند. در این میان افراد دارای اختلال اوتیسم بسیار زیاد می توانند از گفتاردرمانی استفاده بکنند. گفتاردرمانی کودکان اوتیسم می تواند به افراد مبتلا به اوتیسم کمک کند تا ارتباط کلامی، غیرکلامی و اجتماعی خود را بهبود بخشند. هدف کلی گفتاردرمانی کودکان اوتیسم کمک به فرد با روش های مفیدتر و کاربردی جهت برقراری ارتباط می باشد.
 
ارتباطات و چالشهای مربوط به گفتار در افراد مختلف اختلال اوتیسم متفاوت است. برخی افراد طیف اوتیسم قادر به صحبت کردن نیستند، برخی دیگر دوست دارند صحبت کنند ولی درکی از زبان بدن یا صورت در هنگام صحبت کردن با دیگران ندارند.
برنامه گفتاردرمانی با ارزیابی یک آسیب شناس گفتار زبان یا گفتار درمانگر اوتیسم(SLP)  از نقاط قوت و ضعف ارتباطی فرد آغاز می شود. ارزیابی گفتاردرمانگر اوتیسم، اهداف فردی برای درمان ایجاد می کند، اما اهداف کلی درمان می تواند شامل:
 
1. بهبود زبان گفتاری
2. یادگیری مهارت های غیر کلامی مانند علائم یا حرکات
3. یادگیری ارتباط با استفاده از یک روش جایگزین (مانند تصاویر یا فناوری) باشد.
 
 
 
 
 
نمونه هایی از مهارت هایی که ممکن است گفتاردرمانی در اوتیسم روی آن کار کند عبارتند از:
 
1. تقویت عضلات دهان، فک و گردن
2. ایجاد صداهای واضح تر
3. تطبیق احساسات با بیان صحیح صورت
4. درک زبان بدن
5. پاسخ به سؤالات
6. تطبیق یک تصویر با معنی آن
7. استفاده از یک برنامه گفتار در گوشی برای تولید کلمه صحیح
8. تعدیل تن صدا
9. جایگزینی متراکم ارتباط ( (AAC
 
 
 
برخی از افراد که با مبتلایان به اوتیسم کار می کنند، دریافتند که استفاده از تصاویر یا فناوری برای برقراری ارتباط مؤثرتر از صحبت کردن است. این به عنوان جایگزینی متراکم ارتباط (AAC) شناخته شده است. نمونه هایی از روش های AAC که در مرکز گفتاردرمانی غرب تهران (آریان) تحت نظارت خانم دهقانی انجام می شود عبارتند از:
 
1. تقویت زبان اشاره
2. سیستم ارتباطی تبادل تصویر (PECS)
3. برنامه های تخصصی گوشی های موبایل
4. استفاده از روش  تخصصی و دستگاه خروج گفتار dynavo
 
 
پاتولوژیست گفتار زبان می تواند برای فردی که مبتلا به اوتیسم است در تشخیص روش (AAC در صورت وجود) کمک کند و به او یاد دهد چگونه از این روش برای برقراری ارتباط استفاده کند. 
 
 
 
 
 
 

آموزش مهارت های اجتماعی در گفتاردرمانی اوتیسم 

 
گفتاردرمانی همچنین می تواند به افراد طیف اوتیسم کمک کند تا در زمینه اهداف مرتبط با ارتباطات اجتماعی کار کنند. گفتار درمانگرها علاوه بر درمان های انفرادی، می توانند درمان گروهی مهارت های اجتماعی را نیز ارائه می دهند.
گفتار درمانگران مرکز گفتاردرمانی کودکان آریان همچنین ممکن است در آموزش مربیگری کودکان و بزرگسالان در زمینه های مختلف ارتباط توانایی داشته باشند. این توانمندی می تواند شامل نحوه برقراری ارتباط با دوستان، برقراری ارتباط در یک رابطه، رفتار مناسب در محل کار و موارد دیگر باشد. در این مرکز برنامه های تخصصی برای تربیت ارتباطی والدین در منزل وجود دارند که در صورت تمایل والدین این تمرینات به والدین در طی یک کارگاه عملی آموزش داده می شود. البته در روش دیگر با درخواست خانواده ها گفتاردرمانی در منزل برای کودکان اوتیسم آماده انجام تمرینات در منزل نیز می باشد.
 
 
 
 
 
 

 گفتاردرمانی مشکلات تغذیه کودکان اوتیسم

 

گفتاردرمانی اوتیسم در مرکز گفتاردرمانی آریان بطور ویژه برای رفع مشکلات تغذیه و بلع در افراد مبتلا به اوتیسم برنامه های ویژه ایی دارد. گفتاردرمانی بچه های اوتیسم در این مرکز می توانند مسئله خاصی را که شخص با آن سر و کار دارد ارزیابی کرده و برنامه های گفتاردرمانی را برای بهبود مشکلات مربوط به تغذیه ارائه دهند.
 
 
 
 
 
 
 
 

خدمات گفتاردرمانی اوتیسم در مرکز گفتاردرمانی آریان در کجا ارائه می شود؟

 

گفتاردرمانی کودکان اوتیسم می تواند در محیط های مختلفی انجام شود:
 
1. در محیط کلینیک گفتاردرمانی کودکان آریان
2. در مدرسه، از طریق یک برنامه آموزش فردی  (IEP)
3. در خانه، به عنوان بخشی از برنامه مداخله زود هنگام برای کودکان زیر 3 سال
4. در فضاهای عمومی، برای تمرین مهارت های جدید در یک محیط طبیعی
 
 ضمناً بسته به اینکه تمرین چه مهارتی را انجام می شود، خدمات می توانند به صورت یکجا یا به صورت گروهی ارائه شوند.
 
 
 
 
 
 
 

چه کسی خدمات گفتاردرمانی اوتیسم کودکان را ارائه می دهد؟

 

آسیب شناسان گفتار زبان  (SLP)یا گفتار درمانگران که دارای مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد و مجوز از سازمان نظام پزشکی کشور را داشته باشند می توانند خدمات گفتاردرمانی را ارائه دهند.
 
 
 
 
 
 

آیا گفتاردرمانی اوتیسم کودکان تحت پوشش بیمه است؟

 

خیر- خدمات گفتاردرمانی به طور کلی تحت پوشش بیمه ها نیستند اما برخی سازمان های بیمه گر با دریافت فاکتور هزینه جلسات از مراکز گفتاردرمانی کودکان بخشی از هزینه ها را به خانواده ها برمی گردانند.

 

 

 

 

خدمات دیگر گفتار درمانی آریان: